måndag 16 juli 2012

Rabarberpaj med marängtäcke



Rabarbermarängpaj
Pajdeg:
150 g smör (rumsvarmt)
2 äggulor
3 dl mjöl
5 msk socker
Fyllning:
3-4 kraftiga rabarber stjälkar
1 dl socker
2 msk potatismjöl
Marängtäcke:
5 äggvitor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Rör ihop smör och äggulor till en smet. Tillsätt mjöl och socker. Arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform eller en liten långpanna (Brownie-form). Förgrädda botten på 200 grader i 10 minuter. Skala och skiva rabarbern i små bitar. Blanda socker och potatismjöl. Fördela rabarbern över pajen och strö över socker- och potatismjölblandningen. Ställ in pajen i ugnen och grädda i ytterligare 20 minuter på samma ungstemperatur. Förbered under tiden marängsmeten: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. vänd försiktigt ner socker och vaniljsocker i smeten. Fortsätt vispa tills smeten blir blank och hög. Bred ut smeten över kakan. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader! Grädda pajen tills marängtäcket får lite färg (ca 15 minuter). Låt pajen vila ett par timmar innan servering så att marängen "sätter sig". Servera med vispgrädde!

Inga kommentarer: